Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.

8 redenen waarom een dier zorgt voor een betere mentale gezondheid

Wist je dat je mentale gezondheid mega belangrijk is?
Het zorgt er namelijk voor dat je beter functioneert, positiever in het leven staat, minder last hebt van stress en ook lichamelijk fitter bent!
Veel verschillende dingen kunnen helpen bij het verbeteren van je mentale gezondheid. Dit zijn bijvoorbeeld een mooie wandeling in de natuur, bewegen, mindfulness-oefeningen doen, iets doen voor een ander of praten over je eigen gevoelens.
Maar ook kunnen dieren helpen bij het verbeteren van je mentale gezondheid.

Wij geven je 8 redenen waarom een dier zorgt voor een betere mentale gezondheid!

 1. Vergroot je sociale leven


  Vooral het hebben van een hond zorgt voor dit voordeel. Een hond moet namelijk uitgelaten worden. Wat er voor zorgt dat je meer mensen ziet, af en toe een leuk praatje maakt, of zelfs vriendschappen opbouwt! Verder zorgt je trouwe viervoeter er ook voor dat je buiten komt, structuur in het leven hebt en even bij kan komen van een drukke dag. Wat weer zorgt voor, een betere mentale gezondheid!

 2. Levert meer beweging

  Er zijn veel dieren die zorgen voor meer beweging. Zo moet een hond elke dag naar buiten, moet het hok van de cavia schoongemaakt worden en heeft een paard beweging nodig. Door te bewegen heb je minder stress, ben je fitter en maakt je lichaam het gelukshormoon endorfine aan. 3. Spelen met je huisdier


  Spelen met je huisdier is natuurlijk heel erg leuk, maar wist je dat het ook heel positief voor jou is? Het zorgt er namelijk voor dat je je blij voelt. Maar ook kan het er voor zorgen dat je even afgeleid bent van de dagelijkse kost.

 4. Het spinnen van je kat


  Hierbij denk je misschien wel, hoe draagt dit nu bij aan mijn mentale gezondheid? Het spinnen van een kat zorgt ervoor dat je je beter en een stuk rustiger voelt. Je hartslag en je bloeddruk dalen en stress worden weggenomen. Daarnaast zorgt het aaien van een dier ervoor dat er minder cortisol (stresshormoon) aangemaakt en er meer oxytocine aangemaakt wordt, het knuffelhormoon.

 5. Vermindert de eenzaamheid


  Vooral voor mensen die veel alleen zijn en/of ouder worden kan een dier heel erg helpen om de mentale gezondheid te verbeteren. Mensen die zich eenzaam voelen kunnen namelijk last krijgen van slaapproblemen, depressie, hart- en vaatziekte en suïcide. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat eenzaamheid er voor kan zorgen dat je sneller Alzheimer krijgt. 6. Een luisterend oor


  Om je mentale gezondheid te verbeteren is het belangrijk om over je gevoelens te praten. Het kan zorgen voor verlichting en een opluchting zijn. Dit kan natuurlijk met je naasten, een coach of een psycholoog. Maar ook kan je tegen je dier praten. Een dier luistert altijd geduldig naar je en kan er voor zorgen dat je je gehoord voelt en troost bieden.

 7. Angst- en depressie verminderaars


  Dieren kunnen er voor zorgen dat je minder last hebt van angsten en depressies, waardoor je mentale gezondheid met de tijd beter zou kunnen worden. Dit komt vooral doordat je voor een huisdier moet zorgen en hem of haar veel liefde moet geven. Maar ook hier komt het hormoon oxytocine om de hoek kijken. Wat er dus voor zorgt dat je je een stuk fijner voelt en minder denkt en bezig bent met de angst en/of depressie.

  En natuurlijk... 8. Onvoorwaardelijke liefde  


  Onze lieve diertjes geven veel en kunnen op vele vlakken helpen. Maar de liefde die ze aan jou en jouw gezin geven, de structuur die ze in je leven brengen en de troost die ze kunnen geven is zo belangrijk, ze geven namelijk vaak net dat extraatje dat jij precies nodig hebt!

 

Geniet van dierendag!

Met een mind vol power,

Evelien & Manon


 
 

Manon over MIND vol POWER

"MIND vol POWER helpt jou op een gezonde manier mentaal fit en sterk worden.
Sterke mentale vaardigheden helpen jou jij succesvol en gelukkig te zijn in een continue veranderende, drukke en complexe wereld.

Geen onmogelijke opgave maar een kwestie van jezelf trainen, jezelf blijven ontwikkelen." 

Meer over ons