Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.

Hoe schakel je om van vakantiemodus naar werkmodus?

Nu het einde van de vakantie voor de meesten van ons in zicht is, is het tijd voor wat tips die je helpen om te schakelen van vakantiemodus naar werkmodus. 

Belangrijk is dat je je vooral lekker voelt. Dat je het teveel aan onrust wegneemt. En dat je je energiek en gemotiveerd voelt om weer aan de slag te gaan. Een paar tips voorafgaand aan die eerste werkdag:

  • Voel je je onrustig? Zorg er dan voor dat je geen afleidingen hebt. Telefoon uit en een rustige werkomgeving met zo min mogelijk prikkels. Hierdoor zakt je dopamine level.
  • Voel je je mat? Probeer jezelf op te peppen door van je taken iets leuks te maken.
  • Voel je geen werkdruk? Visualiseer wat er gebeurt als je niet aan de slag gaat. Hierdoor neemt het stofje norepinefrine toe, waardoor je wel urgentie gaat voelen en in de doe modus komt.
  • Voel je je gestresst, of pieker je veel? Probeer je werk op te breken in kleine stukjes en maak hier een werkplan voor. Adem een paar keer rustig in en uit.

 

 

En dan... is het D-day. En uiteraard heb je: een uitpuilende inbox, een ellenlange to do lijst (in je hoofd of op meerdere A4tjes) en zijn er tijdens jouw vakantie zaken blijven liggen. Wat nu erg belangrijk is, is FOCUS. En met deze tips begin je lekker productief en hou je energie en tijd over om nog even bij te praten met je collega’s:

Tip 1 Focus je op 3 belangrijke dingen die je deze maand en week wil doen, en focus daarna op 3 belangrijke dingen die je die dag wil gaan doen. Schrijf ze op en zorg dat ze goed zichtbaar zijn.

Ben je veel aan het nadenken of piekeren? Kijk dan nog eens naar je prioriteitenlijstje. Dwaal je teveel af? Zeg dan in jezelf ‘STOP’ en schakel acuut over op een belangrijke taak, die van je dag top 3 dus!

Tip 2 Schakel afleiding zoveel mogelijk uit en ga helemaal voor die écht belangrijke klus. Schakel meldingen uit en zet je telefoon op gezette tijden op mute. 

Tip 3 Zorg dat je gefocust blijft door middel van de pomodoro techniek. Daarbij werk je in blokken van 25 minuten, afgewisseld met pauzes.Gebruik hiervoor een timer. In de pauzes geef je je brein even 5 minuten rust en de tijd om op te laden. In die pauzetijd ga je weg van je werkplek en doe je iets anders waarbij je je hoofd rust geeft (=niet op een scherm kijken ;)). Daarna begin je aan je volgende taak. Plan gerust wat langere blokken van 1 – 1½ uur, maar zorg dan ook voor langere pauzes.

Zo hou je meer energie over en werk je effectiever. Bonus tip: Je kunt hiervoor ook de Forest app voor gebruiken.

 

 

Tip 4 Begin elke dag met een uur werken zonder e-mail en focus je op je belangrijkste grote project. Stel het niet uit tot later. In de mailbox zitten bijna nooit dingen die prioriteit hebben en die kunnen dus best een uurtje wachten.

Tip 5 Vergeet niet voldoende te drinken!! Uitdroging verlaagt je productiviteit. Ook regelmatig iets eten helpt.

Tip 6 Zorg dat je bloedsomloop goed blijft en je dus voldoende beweegt. Bewegen heeft direct effect op je prestaties. Beweeg je armen, je benen, loop een blokje om, doe een paar yoga oefeningen mee. Ga in de lunchpauze wandelen.

 

Terug in je Kracht!

Heb jij moeite om weer terug in de werkmodus te komen? In november organiseer ik een onwijs toffe dag: 'Terug in je kracht!'.
Deze MIND vol POWER trainingsdag is bedoeld voor leidinggevenden die vastlopen en/óf zich afvragen hoe ze de volgende stap kunnen gaan zetten.
Na deze dag sta jíj weer aan het roer én weet je hoe je de teamprestaties kan gaan verbeteren. Deze trainingsdag levert jou weer een mind vol power!

Zet jezelf op de wachtlijst door nu een mailtje te sturen naar contact@mindvolpower.nl Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt en zo krijg je als eerste de kans om in te schrijven.

Heel veel succes met opstarten na je vakantie en wie weet tot snel! 

Met een MIND vol POWER,
Manon

Manon over MIND vol POWER

"MIND vol POWER helpt jou op een gezonde manier mentaal fit en sterk worden.
Sterke mentale vaardigheden helpen jou jij succesvol en gelukkig te zijn in een continue veranderende, drukke en complexe wereld.

Geen onmogelijke opgave maar een kwestie van jezelf trainen, jezelf blijven ontwikkelen." 

Meer over ons