Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.

Bewuste afsluiting van 2021

Het eind van het jaar komt dichterbij. En de kerstvakantie begint voor een groot aantal mensen wat eerder dan gepland. Het geeft wat extra gedoe en misschien moet je je plannen wat bijstellen.

Rustig is het in ieder geval nooit in de laatste weken van het jaar. Althans dat is mijn ervaring. Toch is het goed om wat tijd vrij te maken om terug te kijken en te reflecteren.

Ik heb een paar tips voor je op een rijtje gezet hoe je 2021 bewust kan afsluiten. Het was weer een vol jaar, en de tijd lijkt weer voorbij gevlogen. De spanning en onzekerheid rondom Corona hebben ons flink op de proef gesteld. En dan de negativiteit die het met zich meebracht, hoe kan je dit op een positieve manier bekijken?

Ten eerste: neem wat tijd om rustig te kunnen nadenken. De een zal het fijn vinden om z'n gedachten op te schrijven, de ander om er met anderen over te praten. Of misschien ben je al bekend met meditatie en kan je op die manier achterhalen wat 2021 jou heeft gebracht.

Welke vorm je ook kiest, de volgende vragen kan je gebruiken voor dit moment van zelfreflectie. Pak zoveel momenten als je nodig hebt om helder te krijgen waar jij aan het eind van 2021 staat.

 1. Hoe heb ik mij afgelopen jaar ontwikkeld?
 2. Wat waren mijn belangrijkste inzichten? Wat heb ik hiervan geleerd?
 3. Welke uitdagingen ben ik aangegaan?
 4. Op wie of wat ben ik trots?
 5. Is er iets wat mij heeft verrast?
 6. Welke momenten zijn mij het meest bijgebleven?
 7. Waar werd ik afgelopen jaar bijzonder blij van?
 8. Voor welke dingen of gebeurtenissen voel ik me dankbaar?
 9. Als ik 2021 in in drie woorden zou mogen samenvaten: ....
 10. Welke inzichten wil ik meenemen naar volgend jaar?
 11. Welke gewoontes of dingen uit 2021 wil ik meenemen naar 2022?
 12. ...

Je merkt dat je vanzelf nieuwe vragen bedenkt als je eenmaal bezig bent. Luister goed naar je gevoel en wat er in je opkomt. Waar verlang je naar? En welke gebeurtenissen uit 2021 heb je nog niet kunnen verwerken? De antwoorden leveren je waardevolle informatie op en misschien weer nieuwe vragen. Of aanleiding voor een goed gesprek hierover met je partner of met je vrienden. Reflecteren hoef je niet alleen te doen. Zeker als het zwaarder of emotioneler is dan verwacht, vraag of je je gevoelens en gedachten eens met een ander mag delen. (Zelf-)reflectie kan helpen om zware perioden te verwerken, jezelf te ontwikkelen en nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Gun jezelf voldoende tijd en...succes!!

Met een mind vol power,
Manon

Power coaching 2024

Wil jij 2024 licht, helder en positief beginnen?
Dan is Power coaching in januari een perfect cadeau aan jezelf voor onder de kerstboom!

Dit cadeau aan jezelf, of bijvoorbeeld voor je partner, zorgt voor een goede start van 2024.
Je maakt een enerverende coachwandeling in de prachtige natuur (locaties in heel Nederland). Je blikt samen met een coach nog even terug op 2023. En je gaat je doelen voor 2024 aanscherpen. Na afloop voel jij je licht en positief, helemaal klaar voor 2024! Daarnaast ontvang je 15 tips voor een mentaal fitte start van 2024.

Zo'n coachsessie kost normaal tussen de 200 en 300 euro. Maar bij MINd vol POWER delen we met kerst ook cadeautjes uit: als je voor 25 december boekt, betaal je 129 euro. En daar zit uiteraard een heerlijke kop koffie, thee of chocolademelk naar keuze bij inbegrepen. 

Wie geef jij deze Power coaching cadeau met kerst?

Bestellen: contact@mindvolpower.nl

 

Manon over MIND vol POWER

"MIND vol POWER helpt jou op een gezonde manier mentaal fit en sterk worden.
Sterke mentale vaardigheden helpen jou jij succesvol en gelukkig te zijn in een continue veranderende, drukke en complexe wereld.

Geen onmogelijke opgave maar een kwestie van jezelf trainen, jezelf blijven ontwikkelen." 

Meer over ons