Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.

Concentratie - wat is het (je) waard?

Het korte antwoord kan ik je direct geven: concentratie is onbetaalbaar.
Zeker in deze tijd, in onze VUCA-wereld.

Afgelopen jaren heb ik in blogs, op social media en in vrijwel iedere workshop VUCA ter sprake gebracht. VUCA staat voor Volatility - Uncertainty - Complexity and Ambiguity. In het Nederlands vertaalt: vluchtig, onzeker, complex en dubbelzinnig.

De VUCA-wereld is een uitdagende wereld. Of we dit nu willen of niet, veel van ons worden er vrijwel dagelijks door gechallenged. Mentaal en emotioneel kan je je onder druk voelen staan en ook in je lijf is er vaker spanning of fysiek ongemak te voelen.

Rustigwater_zonsondergang

Strijd om aandacht

Door de komst van internet en sociale media is onze belevingswereld veel groter geworden. Er is veel meer informatie beschikbaar en er zijn veel meer keuzes te maken. Dit alles maakt het alleen niet makkelijker om je eigen weg te blijven volgen, je eigen koers te varen. We worden voortdurend verleid en afgeleid. Bedrijven moeten alles uit de kast trekken om onze aandacht nog te winnen.
 
Als zelfstandig ondernemer kan ik hierover meepraten. Regelmatig vraag ik me af hoe ik de aandacht trek van de juiste mensen? De mensen die de MIND vol begeleiding misschien wel het hardst nodig hebben, zijn meestal het moeilijkst te bereiken…want nogal druk. Het blijft een uitdaging om m’n weg daarin te vinden, maar het resultaat is zo lonend dat ik hem graag aanga, die uitdaging.
 
Ok. Als we nu terugkijken naar de titel: 'Concentratie – wat is het (je) waard’, dan begin je misschien al te begrijpen dat dit een kostbare vaardigheid is. Ik ga je stapsgewijs wat meer vertellen over de componenten van concentratie en het proces om dit bereiken en vast te houden. Aan jou de keuze of je ze gaat gebruiken om je concentratie te verbeteren.

"Focus on the right things. Not on the latest things"

Focus_trappenhuis

7 Componenten

Als je concentratie definieert als ‘het selectief richten van de aandacht op die informatie die er op dat moment toe doet’, dan heb je 7 componenten nodig: selectie, frisheid, brandstof, alertheid, flexibiliteit, mindfulness en ademhaling. Ik zal ze kort toelichten:

 1. Selectie van relevante informatie: dit kan afhankelijk van het doel breed of smal zijn. Denk aan het verschil tussen een goede brainstormsessie en het schrijven van een samenvatting. Beiden vragen een andere ‘concentratiestand’. En die selectie kan extern en intern gericht zijn. De beide voorbeelden zijn vormen van externe selectie van informatie. Interne selectie vindt plaats bij het nemen van een afweging. En met name snelle afwegingen vragen om concentratie. Omgekeerd kunnen mensen ook eindeloos blijven wikken en wegen door een gebrek aan concentratie.

 2. Frisheid: om informatie te verwerken hebben je hersenen energie nodig. Vergelijk het met een computer: die heeft stroom nodig (of een opgeladen accu) om te functioneren. Voor ons betekent dit: voldoende uitgerust zijn  én niet teveel andere dingen aan je hoofd hebben.

 3. Brandstof: je hersenen gebruiken 25-30% van je energie afhankelijk van de complexiteit en intensiteit van de taak. Ze gebruiken glucose (of ketonen) als brandstof, dus zorg dat deze tank gevuld blijft.

 4. Alertheid: een opperste vorm van paraatheid. Moeilijk vast te houden als er weinig gebeurt. Een effectieve techniek hiervoor is self-talk: tegen jezelf praten om je scherp te houden op je doel. Dit kan ook hardop en in teamverband.  

 5. Flexibiliteit: voor het uitvoeren van een bepaalde taak is het belangrijk om je aandacht steeds op de juiste informatie te richten. Zeker in deze tijd is informatie snel achterhaald. Het is dus belangrijk dat je snel kan schakelen.

 6. Mindfulness: ja hoor daar is ie. Heel belangrijk en vaak onderschat in het geval van concentratie. Maar alleen door de toekomst (het resultaat) los te laten, kan je je volledig richten op een taak. Dit vraagt om volledige overgave, inzoomen en het loslaten van de helicopterview.

 7. Ademhaling: last-but-not-least. 
  Een eenvoudig middel om je zenuwstelsel te activeren (of te deactiveren), want je hebt het altijd tot je beschikking. Er zijn diverse ademhalingstechnieken die je lichaam in een grotere staat van paraatheid brengen - dus in zekere zin valt ie onder de component alertheid. 

  Dit is de reden waarom je ademhaling je concentratievermogen beïnvloedt:

  De meeste mensen ademen te snel, check maar eens hoe vaak jij ademt per minuut. 6 tot 10 keer is echt voldoende. Een te snelle ademhaling verlaagt het koolstofdioxide-gehalte (maar niet het zuurstofgehalte!) in ons bloed, waardoor bloedvaten vernauwen en de doorbloeding van o.a. je hersenen afneemt. En die vermindering van zuurstofaanvoer is nadelig voor je concentratievermogen.

Focus_bergtop_balans

2 Simpele regels

Nu je de 7 componenten van concentratie kent, is de vraag hoe je hiermee in concentratie raakt, en blijft. Volg daarvoor deze 2 regels:

 1. Stel je doel vantevoren vast
   
  Zonder goede doelstelling, of intentie, zal selectie (component 1) van de juiste informatie door je hersenen lastig zijn.

 2. Stuur actief op je aandacht

  Dit betekent soms letterlijk je blik op relevante informatie richten (mensen, een document, geluid) in plaats van op datgene wat je aandacht trekt.

Aan de slag - met of zonder hulp

Met deze 7 componenten en 2 regels kan jij je concentratie-vaardigheid vergroten. Wat voor jou het grootste effect heeft, ontdek je als je ermee bezig bent. Het internet staat vol met informatie over methoden, ademhalingstechnieken en mindfulness. Dus doe hier je voordeel mee. 
 

Heb je geen zin of tijd om uit te zoeken wat voor jou werkt? Dan kan je ook bij ons terecht. Wij werken met vele coachvragen, maar ook specifiek aan het versterken van mentale vaardigheden, zoals je concentratievermogen. 

Een intake boek je eenvoudig, en geheel vrijblijvend. Dus als jij denkt dat je concentratie het waard is, boek je die direct.

INTAKE BOEKENSpeciaal voor de twijfelaars

Twijfelaars kunnen zich natuurlijk laten overhalen door de reviews op Google, andere artikelen of de MIND vol POWER podcast.
Maar… zoals hierboven al genoemd: wikken en wegen is een gebrek aan CONCENTRATIE!
 
Bespaar jezelf tijd en moeite. Maak gebruik van onze expertise en ervaring.
 
Met meer veerkracht, door jouw mentale groei, vergroot je je comfortzone en houd jij je veel gemakkelijker staande in de VUCA-wereld. Dat maakt je kansen op succes groter, en je leven veel aangenamer en leuker. Die positieve verandering gunnen we iedereen: 
een leven met een MIND vol POWER!

Met een MIND vol POWER,
Manon

Manon over MIND vol POWER

"MIND vol POWER helpt jou op een gezonde manier mentaal fit en sterk worden.
Sterke mentale vaardigheden helpen jou jij succesvol en gelukkig te zijn in een continue veranderende, drukke en complexe wereld.

Geen onmogelijke opgave maar een kwestie van jezelf trainen, jezelf blijven ontwikkelen." 

Meer over ons