Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.

Zijn we allemaal topsporters geworden?

De wereld verandert. En het gaat steeds sneller. Er is een continue stroom aan nieuwe ideeën, concepten, theorieën, producten, bedrijven en diensten. Iedere dag opnieuw. De wereld staat aan. Ieder uur en iedere seconde probeert die stroom van informatie jou te bereiken. Jij als consument.  Als burger.  Als ondernemer misschien wel. Aan alle kanten komt er dagelijks een grote hoeveelheid informatie op je af, die steeds beter aansluit op je behoeften.

En jij, jij bent een wereldburger geworden. Met een breed perspectief en een grote lijst met passies en hobbies. Alles is binnen handbereik. En alles wat je nodig denkt te hebben, heb je de volgende dag al in huis.
 
Het ideale leven…
Dit klinkt alsof je in het ideale tijdsperk leeft. Volop profiteert van de welvaart die we met elkaar hebben gecreëerd. Dat wil zeggen: aan deze kant van de wereld. Je bent daarom iedere dag tevreden, gelukkig en om je heen zie je alleen maar tevreden en gelukkige mensen. Wat een leven!
 
Persoonlijke grenzen
Maar welke grenzen zijn er? Op wereldniveau zijn de bronnen voor voedselvoorziening en brandstof begrenst. Voor jou is dit geen probleem, want er is nog keuze genoeg. En het aantal alternatieven neemt met de dag toe. Maar waar liggen jouw eigen grenzen?  Ken jij jouw persoonlijke grenzen? Weet jij wanneer je hierover heen gaat? Schuiven jouw grenzen op, of liggen ze vast? En hou jij jezelf aan die grenzen? En doen anderen dat ook?
 
Als jij bijzonder goed bent in het weerstaan van verleidingen.  In het aanvoelen van je grenzen. In communiceren en het maken van keuzes. Dan zijn je grenzen waarschijnlijk nog niet bereikt. Met deze skills hou je het toch zeker nog een jaar of 5 vol. 365 dagen per jaar. 24 uur per dag. Denk je niet?
 
Gezondheidsrisico’s
We gaan vaak mee met de snelheid van de wereld. Je werkt en leeft steeds sneller, harder en langer. Als je dit laat gebeuren, raakt je energiebron op. Even opladen in de vakantie en de draad weer oppakken? Dat helpt je zeker, en werkt op de korte termijn. Maar daarna voeg je je weer bij de steeds snellere wereld vol verandering, ontwikkeling, onzekerheid en complexiteit. Gegarandeerd dat jij je laat meevoeren en je hierbij je eigen grenzen vergeet. En je bent niet de enige!

In 2018 rapporteerde het CBS al ruim 17% werknemers met ernstige burn-outklachten in Nederland. In de zakelijke dienstverlening is dit zelfs nog iets hoger. Volgens het TNO was in 2019 meer dan de helft, van alle werk gerelateerde gezondheidsklachten, toe te schrijven aan mentale gezondheidsrisico’s. En de corona-tijd maakt het je nu zeker niet makkelijker.
 

 
Allemaal topsporters
Het leven lijkt wel topsport geworden. Ben jij een topsporter? Zijn wij allemaal topsporters geworden? Je kan door hard werken een eind komen.
Maar de top?  Dat vraagt om de ideale omstandigheden. Focus. Het doen van concessies. Het maken van lastige keuzes. En het weerstaan van verleidingen. In een beperkte wereld. Keer op keer, op keer.

Zo’n topsportleven klinkt niet heel aantrekkelijk. Als dit in combinatie met hard werken niet haalbaar is. Op welke manier kan je wel duurzaam presteren en functioneren in een snelle, complexe, veranderende en onzekere wereld?

Als je niet wilt verzuipen, dan leer je hoe je moet zwemmen. Of in ieder geval hoe je kan blijven drijven. Als je over de juiste vaardigheden beschikt, kan je die drukke wereld aan. Daar ligt je kans om te ontwikkelen en om duurzamer te presteren. Om een succesvol, betekenisvol en gelukkig leven te leiden.
 
Een paar vaardigheden toegelicht:
 
Keuzes maken
Vaak genoeg eigen keuzes maken. Keuzes die bij jou passen. Die aansluiten bij wie jij bent en wilt zijn. Dat is trouwens echt wat anders dan de keuzes die je voorgelegd krijgt door de gepersonaliseerde advertenties op je schermen. Die spelen in op je emoties, ze verleiden en misleiden. Leer selectief te zijn. Op basis van wat voor jou werkt, voor nu én voor de lange termijn.
 
Ontwikkelen als een robot
Het ontwikkelen van je mentale kracht betekent niet dat je een robot wordt. Ja, je leert doelgerichter werken en te focussen. En je wordt hierdoor efficiënter. Maar als mens heb je ook motivatie nodig. Je productiviteit stort in bij een gebrek aan motivatie. Leer je motivatie in stand houden, je doorzettingsvermogen vergroten en omgaan met stressvolle situaties. Het zijn mentale vaardigheden die je hard nodig hebt, en niet alleen door ervaring kunt ontwikkelen.

Coaching kan helpen om je mindset en aanpak te verbeteren. Zodat je gelukkiger wordt. Én gedreven en vol vertrouwen aan de slag kan.
 

 
Het principe van (ont-)focussen
Nog even terugkomend op je energie. Want nieuwe leren dingen vind je waarschijnlijk leuk. Maar kost dat niet minstens zoveel energie als je routines volgen?
Leer doseren op basis van je mentale capaciteit. In plaats van op basis van je fysieke reserves. Een verbeterde focus zorgt ervoor dat je niet reageert op alle prikkels en afleiding. Als je continue zou reageren op alle prikkels, dan heb je je recept voor een burn-out te pakken.

Je brein heeft regelmatig rustmomenten nodig. Je kan geen (top-)prestaties leveren als je niet voldoende tijd neemt om op te laden, te ontfocussen. MIND vol POWER leert je de principes van focus en ontfocussen (écht ontspannen).
 
Mentale fitheid is ‘the key to succes’
De meest waardevolle investering die je in jezelf kan doen, is investeren in je mentale vaardigheden. Deze individuele vaardigheden maken de komende jaren het verschil. Het brengt energie, geluk en succes. Zonder aandacht en tijd te besteden aan je mentale fitheid werk je toe naar mentale uitputting en teleurstelling. Aan jou de keuze.

Op de MIND vol POWER website vind je alles over coaching, team coachtrajecten en de ervaringen van anderen.
 
Tijdens de coachtrajecten komen alle vaardigheden aan bod die jij nodig hebt om goed te (blijven) functioneren en topprestaties te kunnen leveren. Ze gaan je helpen de juiste keuzes te maken. En doelgericht te blijven ontwikkelen als mens. Je ontwikkelt een MIND vol POWER.  
 
Mentale fitheid helpt jou niet alleen stappen te maken op de werkvloer. Maar zeker ook daarbuiten.

Laat de wereld jou niet controleren, maar kies de manier waarop jij de regie houdt over je eigen leven.

 

Met een MIND vol POWER,
Manon

Manon over MIND vol POWER

"MIND vol POWER helpt jou op een gezonde manier mentaal fit en sterk worden.
Sterke mentale vaardigheden helpen jou jij succesvol en gelukkig te zijn in een continue veranderende, drukke en complexe wereld.

Geen onmogelijke opgave maar een kwestie van jezelf trainen, jezelf blijven ontwikkelen." 

Meer over ons