Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.

Je brein als ‘key to succes’

Onze veeleisende maatschappij stelt ons mentaal aardig op de proef en als we kijken naar het aantal burn-outs valt er nog een hoop winst te behalen. Investeren in ons brein is wat ons te doen te staat: het leren inzetten van de kracht van ons brein, het trainen, of zelfs herprogrammeren, van onze hersenen. 
Ik geloof in een (deels) preventieve aanpak: het aanleren van enkele vaardigheden die we inmiddels allemaal hard nodig hebben: omgaan met angst en stress; omgaan met een continue stroom aan afleidende prikkels; omgaan met complexiteit en dubbelzinnigheid; omgaan met onzekerheid en verandering. Hiermee is niet iedere burn-out te voorkomen. Maar deze vaardigheden geven je wel de veerkracht om weer snel aan de slag te kunnen.
 
Angst is een onaangename emotie
Angst voelt onaangenaam en heeft vaak een negatief effect op je prestatie. Het om kunnen gaan met angst en de reacties hierop (stress en spanning) is dan ook een belangrijke vaardigheid, met een prestatie- en plezier-verhogende uitwerking en zorgt ervoor dat we voldoening blijven halen uit ons werk. Andersom is het minder goed kunnen omgaan met stress een flinke kansverhoger op een burn-out en verkleint het je kans op een succesvolle carrière. Deze vaardigheid, het om kunnen gaan met angst en stress, kan je trainen. Een psycholoog of coach kan je met verschillende methoden helpen bij het ontwikkelen ervan. Maar vaak wordt deze stap pas genomen als de stress en spanning flink zijn opgelopen en geleid hebben tot uitval. 

"Niet om kunnen gaan met stress verkleint je kans op een succesvolle carrière."
 

 
Waarom angst ook positief kan zijn 
Angst geeft ook energie en zorgt ervoor dat je je ergens extra voor inzet. Dit is de eerste belangrijke kwaliteit om te ontwikkelen: zorg ervoor dat je de ervaring positief bekijkt. Spanning kan juist prestatieverhogend werken en zelfs nodig zijn om tot een topprestatie te komen. 
 
Een ander ontwikkelpunt is het waarnemen en positief beïnvloeden van je gedachten over angst. Ook wel 'self talk' genoemd. Automatische doemscenario’s en catastrofale gedachten zijn af te leren en te vervangen door behulpzame gewoonten en mentaliteiten. Niet alles wat er in je gedachten wordt gevormd is waar en gelukkig is dit deels te sturen.
 
Bewuster omgaan met je bewustzijn, levert meer controle over de manier waarop je denkt, voelt en je gedraagt. Het controleren van je gedachten moet niet doorslaan in een obsessieve bezigheid, maar in balans zijn met het kunnen loslaten van zaken, zelfcontrole. In welke mate je succesvol bent in het leven wordt grotendeels bepaalt door zelfcontrole. Gelukkig is dit een goed ontwikkelbare kwaliteit van onze hersenen. 

"Zelfcontrole voorspelt in grote mate je succes in het leven."
 
Het vierde, en laatste, ontwikkelpunt van de vaardigheid om angst en stress de baas te zijn, is focus. Een zeer belangrijke vaardigheid op zichtzelf, maar zeker goed in te zetten bij stress. Door een gebrek aan focus laten we ons afleiden door irrelevante zaken. Die wekken direct een gevoel van angst op. Of leveren indirect allerlei gedachten op. Die weinig tot niets bijdragen aan het werk of de prestatie die we willen leveren. Door oefening is deze vaardigheid heel goed te trainen. MIND vol POWER biedt inspirerende workshops en individuele coaching om te werken aan je mentale vaardigheden.
 
Samenvattend zijn dit dus je 4 handvatten om beter om te gaan met angst en stress:

  • een positieve benadering
  • self talk
  • zelfcontrole
  • focus  

Ga zelf eens aan de slag met het volgende 30-dagen experiment. 
 
Schrijf de eerstvolgende 30 dagen gedurende de dag al je angsten en doemscenario’s die in je hoofd komen op, in een notitieboekje (of een app op je telefoon). Kan je patronen ontdekken? Vervang de meest voorkomende/ terugkerende gedachten door behulpzame en positieve gedachten en zorg dat je dit lijstje dagelijks door kan kijken. Je zal merken dat je steeds beter wordt in het omdenken van gedachten en je je gedachten los leert zien van de 'werkelijkheid'.
 
Angst is geen unieke emotie. Maar wel een emotie die met de juiste aandacht en training tot hele mooie prestaties kan leiden. Laat je hierbij begeleiden in een van de MIND vol POWER coachtrajecten.

 

Met een MIND vol POWER,
Manon

Manon over MIND vol POWER

"MIND vol POWER helpt jou op een gezonde manier mentaal fit en sterk worden.
Sterke mentale vaardigheden helpen jou jij succesvol en gelukkig te zijn in een continue veranderende, drukke en complexe wereld.

Geen onmogelijke opgave maar een kwestie van jezelf trainen, jezelf blijven ontwikkelen." 

Meer over ons