Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.

Hoe jij 2x zo productief wordt in alle 4 de seizoenen

Geloof het of niet maar de herfst is al bijna een maand geleden begonnen. De energetische herfst startte namelijk al op 8augustus.
 
Zoals je in het plaatje hieronder kunt zien, kent de energetische seizoensindeling ook 4 seizoenen. Alleen vallen de kortste en langste dagen van het jaar (resp. 21 december en 21 juni) niet aan het begin van de seizoenen. Maar juist als hoogtepunt (of dieptepunt, het is maar hoe je ernaar kijkt): midden in de zomer en midden in de winter. 

Minder zonlicht betekent over het algemeen minder energie (en tijd) om iets te ondernemen. Waarschijnlijk ervaar jij ook dat je minder energie hebt in de winter, terwijl je in de zomer gemakkelijk ’s avonds nog volop plannen maakt. Toch kan je het hele jaar door productief zijn, mits je weet hoe je de energie van het seizoen benut.

 

 

Wat betekent de energetische herfst?

Volgens de principes van yin-yang, heeft alles energie en een cyclus. Een jaarcyclus bestaat dus uit 4 seizoenen en ieder seizoen kent z’n eigen energie.

Aan het begin van de herfst sluiten we de zomer af. Tijdens de zomer, het seizoen van de meeste yang energie, draaide het om licht, warmte, zon, buiten, passie, ambitie, motivatie en actie.
In de herfst komt er meer tijd voor yin met ruimte voor reflectie, loslaten, prioriteiten stellen, keuzes maken en discipline.
Met de komst van de herfst komt er meer tijd om letterlijk en figuurlijk naar binnen te keren.

 

Slimme leiders maken gebruik van de energetische seizoenen.

Als je je bewust bent van de energiecyclus begrijp je beter waarom je op weerstand stuit of dingen juist vanzelf lijken te gaan. Door mee te bewegen met de energie van de seizoenen bereik je makkelijker en beter resultaat. Laten we dat eens per seizoen bekijken.
 
In de lente nemen de creativiteit en energie op de werkvloer snel toe met het langer worden van de dagen. Het is de periode van groei en passie. Vanuit enthousiasme beginnen mensen vaak te rennen. En voor je het weet regent het nieuwe ideeën.
Zorg voor de juiste balans en bewaak de snelheid waarmee nieuwe plannen tot stand komen. Zo bereik je een stevig fundament voor de zomer.
 
In de zomer zijn we energetisch het actiefst, gedreven en ook het meest bereid tot verandering. Iedereen gedraagt zich meer open en komt makkelijker tot uitvoering van taken. De focus ligt niet op groei, maar op verbetering en de puntjes op de i.
 
In de herfst rond je het beste lange projecten af. Het is een goed moment om terug te kijken en te analyseren. Zorg dat iedereen wat vertraagt en tijd neemt om z’n werk (kritisch) te overdenken. Trek nog geen overhaaste conclusies!
 
De winter is de tijd voor introspectie en het nemen van belangrijke beslissingen voor volgend jaar. De periode om (mensen) los te laten, goed uit te rusten en te vernieuwen. Tijdens de winter bouw je het best energiereserves op voor komend jaar. Zorg dat je een duidelijk beeld schetst van je verwachtingen.

 

 

Tip voor de energetische herfst: met jouw team in de flow

Misschien herinner jij je die teambuilding in oktober van een paar jaar geleden nog? De fut was uit het team en ondanks alle inspanningen lukte het niet om samen tot nieuwe ideeën te komen. Met de inzichten hierboven begrijp je nu waarom: het team was nog niet toe aan iets nieuws. Er moesten eerst nog zaken afgerond worden.
 
Heb je plannen om een teamuitje te organiseren, bied dan ruimte voor afronding, reflectie, rust en het voorbereiden van belangrijke keuzes.
 
MIND vol POWER kan je helpen bij het opstellen van een waardevol programma waarmee je jouw team in de herfstflow brengt. Stuur een mailtje naar contact@mindvolpower.nl voor meer informatie.

Winterse inspiratiedag: Mentale kracht & Regie nemen

De 3 pijlers: waarden, organiseren en authenticiteit passen perfect bij de winter. Als manager of leider is het goed om af en toe stil te staan bij je waarden. Hiermee kan je jezelf, maar ook je team, beter en makkelijker organiseren. Ook je authenticiteit speelt hierbij een rol en samen vormen ze een stevig mentale basis om op te bouwen.

Tijdens een winterse inspiratiedag ga je werken aan dit fundament. Waar staat het stevig en waar kan je wellicht wat verbeteringen aanbrengen? En hoe kan je dit gebruiken om je team volgend jaar verder te brengen. Deze dag brengt reflectie op 2022, verdieping en nieuwe inzichten voor 2023. Jij komt weer terug in je kracht en krijgt de regie over je team weer in handen.

Locatie: heel Nederland
Duur: een dag van +/- 10.00 tot 16.00 uur
Kosten: 650 euro ex. BTW
Inclusief: voorgesprek, een volledig programma op maat, een debriefing en reistijd

Eventuele extra's: uitwerking MIND vol POWER jaarplan, trainings- of coachingswerkzaamheden voortkomend uit de inspiratiedag

Aanmelden voor de winterse inspiratiedag kan via: contact@mindvolpower.nl 

Zo zie je dat er volop mogelijkheden zijn om ook van de herfst en winter iets productiefs te maken.
En vergeet niet af en toe gewoon je wandelschoenen aan te trekken. En te genieten van de geuren en kleuren van de herfst!!

Met een MIND vol POWER,
Manon

Manon over MIND vol POWER

"MIND vol POWER helpt jou op een gezonde manier mentaal fit en sterk worden.
Sterke mentale vaardigheden helpen jou jij succesvol en gelukkig te zijn in een continue veranderende, drukke en complexe wereld.

Geen onmogelijke opgave maar een kwestie van jezelf trainen, jezelf blijven ontwikkelen." 

Meer over ons