Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.

Waarom optimisme in deze crisis?

Ruim 5 jaar geleden las ik een artikel op Scientific American over de relatie tussen optimisme en een gezond hart. Wat mij bijbleef was een fragment over de manier waarop mensen omgaan met uitdagingen. Nu we met z'n allen flink op de proef worden gesteld door het Corona virus, wil ik dat stukje graag met jullie delen:
 
When individuals are confronted with challenge, they may succumb or they may respond in one of three ways: 

  1. They may survive (continuing to function, but in an impaired fashion)
  2. They may recover (return to previous levels of emotional, social and psychological functioning)
  3. They may thrive (to go beyond the prior baseline, to grow and flourish)

Through the interactive process of confronting and coping with challenges, a transformation occurs. As Virginia O'Leary puts it, "The potential theoretical, empirical and policy significance of the proposed paradigm shift from illness to health, from vulnerability to thriving, from deficit to protection and beyond ought not be underestimated. The precedent for this paradigm shift is growing in the scientific literature."
 
Het hele artikel is hier terug te lezen.
 

 
Wat ik mee wil geven, is dat we hier sterker uit kunnen komen. Er zijn een aantal vaardigheden die ons helpen om juist van (grote) tegenslagen als deze Corona crisis te leren. Het zijn veelal vaardigheden die trainbaar zijn en een hiervan is optimisme. 
 
Hoe je optimisme traint: Self Talk
In mijn blog over angst en spanning beschreef ik de vaardigheid van Self Talk. Als je jezelf afleert om te piekeren en doemscenario's te bedenken over de toekomst. En jezelf aanleert om positief naar situaties te kijken. Dan word je optimistischer. Tegenslag maakt je een optimistisch denkend mens: mentaal sterker, beter en veerkrachtiger. Plus er is een relatie tussen optimisme en een gezond hart. Dus aan de slag met SELF TALK!!
 
En veel succes de komende tijd, wees goed voor jezelf en elkaar.
 
Wil je jouw MIND vol POWER een boost geven? Werken aan jouw doelen, je mentale vaardigheden ontwikkelen of beter leren omgaan met stress? Alle informatie over MIND vol POWER coaching en de verschillende coachtrajecten vind je op deze website.

 

Met een MIND vol POWER,
Manon

Manon over MIND vol POWER

"MIND vol POWER helpt jou op een gezonde manier mentaal fit en sterk worden.
Sterke mentale vaardigheden helpen jou jij succesvol en gelukkig te zijn in een continue veranderende, drukke en complexe wereld.

Geen onmogelijke opgave maar een kwestie van jezelf trainen, jezelf blijven ontwikkelen." 

Meer over ons